KNAF/FIA Gecertificeerde rolkooien

Na meer dan 25 jaar ervaring in het produceren van rolkooien is VA-Engineering een toonaangevende fabrikant in Nederland. De veiligheidskooien kunnen worden gebouwd volgens specifieke vereisten of FIA-voorschriften, met of zonder een KNAF/FIA kooi certificaat. Alle rolkooien worden vervaardigd van het materiaal 25CrMo4, ook wel bekend als Chromemolybdeen. We produceren rolkooien voor elk type auto en alle soorten motorsport, zoals:

 • Moderne race en rally auto’s, volgens FIA Appendix J
 • Historische race en rally auto’s, volgens FIA Appendix K
 • Rally Raid, T1 & T2
 • Race en rally trucks, T3 & T4

Wat is er mogelijk?

Er zijn enkele basisopties voor een veiligheidskooi:

 • Een rolkooi met FIA/KNAF kooi certificaat, deze variant wordt geleverd met een certificaat dat geregistreerd staat bij de FIA/KNAF.
 • Een rolkooi zonder FIA/KNAF certificaat, deze variant kan worden gebruikt om te racen, behalve wanneer de FIA regels dusdanig worden gewijzigd dat de kooi niet meer voldoet aan de huidige eisen.
 • Een lichtgewicht rolkooi. Wanneer we een dusdanig lichte rolkooi maken dat we af moeten wijken van de bestaande reglementen, zijn we verplicht een sterkteanalyse los te laten op het 3D ontwerp. Dit ontwerp wordt door ons gemaakt en vervolgens door een extern bedrijf berekend. Na goedkeuring komt er een certificaat.
 • Een schroefkooi behoort ook tot de mogelijkheden bij VA Engineering.
 • Exacte replica. Bij het bouwen van een exacte replica auto hoort natuurlijk ook de passende rolkooi. Wij kunnen op basis van homologatie papieren en/of foto’s de kooi namaken van het origineel. Ook originele aluminium rolkooien kunnen wij namaken in Chromemolybdeen.

Het model van de rolkooi is afhankelijk van het soort evenement waaraan u deelneemt. Aanvullende klantspecificaties kunnen ook in de auto worden vervaardigd, zoals:

 • Bevestiging aan de voorwielophanging
 • Veiligheidsgordelbevestigingspunten
 • Frames voor stoelbevestiging
 • Bevestigingspunten voor AirJacks
 • Demontabele delen

Hoe gaat het in zijn werk?

VA-Engineering kan een rolkooi fabriceren in een:

 • Volledig gestripte carrosserie
 • Rollende carrosserie waarbij het interieur is verwijderd.

In de meeste gevallen wordt een volledig gestripte of rollende carrosserie geleverd. Op deze manier kunnen we meteen beginnen met het fabriceren van de rolkooi. Andere soorten toelevering alleen in overleg. rolkooien kunnen TIG of MIG gelast worden.

Na het installeren van de rolkooi waarbij een certificaat wordt gewenst, zal een KNAF-inspecteur de rolkooi controleren en het KNAF / FIA-certificaat verstrekken.

Truck rolkooien

VA-Engineering is de toonaangevende fabrikant van rolkooien voor vrachtwagens in Nederland. 95% van de vrachtwagens van Nederlandse teams die deelnemen aan bijvoorbeeld de DAKAR rally of Morocco Desert Challenge heeft een door ons vervaardigde rolkooi.

We gebruiken 25CrMo4-buizen die volgens onze specificatie zijn gemaakt om deze rolkooien te produceren. De buizen worden met een CNC machine gebogen, wat een nauwkeurige pasvorm in de cabine van de truck garandeert. De hoge treksterkte van het gebruikte materiaal, gecombineerd met een doordacht ontwerp maakt het tot een veilig product. Onze truck rolkooien worden gebruikt in de T4- en T5-klasse en hebben in het verleden meerdere malen het veiligheidsniveau bewezen.

Rolkooien voor historische race- en rally auto’s

Ook om rolkooien voor historische race en rally auto’s staat VA-Engineering bekend. Deze veiligheidskooien worden vervaardigd volgens FIA Appendix K, en kunnen in veel gevallen nagebouwd worden zoals ze vroeger zijn gehomologeerd.

Rolkooien voor moderne race- en rally auto’s

Verschillende soorten autosport vereisen verschillende soorten rolkooien. We fabriceren rolkooien volgens FIA Appendix J en klantspecificaties.

Deze link brengt u naar de reglementen van de FIA. https://www.fia.com/regulations

Heb je vragen?

Vragen over een van onze diensten? Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.